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BDSP5 Thésaurus > Pratique santé [NI] > Comportement alimentaire > Consommation alimentaire > Apport nutritionnel > Ration alimentaire
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L'estimation des calories est difficile et sujette à trois biais systématiques et inconscients qui ont un fort impact sur les décisions d'alimentation. Les calories sont faiblement surestimées pour les petites portions mais fortement sous-estimé[...]Article
A partir d'un corpus de 85 entretiens semi-directifs, l'article expose une analyse de l'intégration des normes prescriptives en matière d'alimentation et de corpulence, en s'inscrivant dans les travaux de Halbwachs sur la consommation. Il soulig[...]Article
Cet article a pour objectif de présenter à travers un récit qui n'est qu'une fiction, les grands problèmes auxquels nous sommes ou risquons d'être confrontés dans un futur proche. Prenant le prétexte d'une rencontre secrète des chefs d'Etat des [...]Article
K.L. TUCKER ; O.I. BERMUDEZ ; L.A. BIANCHI ; J. MARAS ; Jean Mayer Usda Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University. Boston MA. USA |[BDSP. Notice produite par INIST 4R0xDmh0. Diffusion soumise à autorisation]. To study issues of diet and health among Hispanic adults living in the northeastern United States, the authors adapted a version of the National Cancer Institute (NCI)[...]Article
G.M. VANDENLANGENBERG ; W.E. BRADY ; R. Klein ; B.E.K. KLEIN ; J.A. MARES-PERLMAN ; M. PALTA ; Department of Ophthalmology and Visual Sciences. University of Wisconsin Medical School. Madison WI. USA |[BDSP. Notice produite par INIST 8R0xp00a. Diffusion soumise à autorisation]. Associations between antioxidants and zinc and the 5-year incidence of early, age-related maculopathy (ARM) were investigated in a population-based cohort of middle-ag[...]Article
[BDSP. Notice produite par INIST 3R0x6l8d. Diffusion soumise à autorisation]. Le nombre de personnes âgées croît très rapidement. Les personnes de plus de 65 ans représentaient 13,6% de la population française en 1985 et pourrait atteindre 20% e[...]Article
L.G. PERSSON ; C. BENGTSSON ; K. LINDSTROM ; H. LINGFORS ; L. LISSNER ; Department of Primary Health Care. Göteborg University. Vasa Hospital. Gothenburg. SWE ; Health Centre of Habo. Habo. SWE |[BDSP. Notice produite par INIST pAR0xsmB. Diffusion soumise à autorisation]. Study objective-To study differences in cardiovascular lifestyle risk factors and biological risk markers in early adult life, with special attention to age and sex di[...]Article
J. CADE ; Estelle Thomas ; A. VAIL |[BDSP. Notice produite par INIST DEbLZR0x. Diffusion soumise à autorisation]. Objectives-To explore dietary risk factors, in particular fat intake, for breast cancer, using an approach to reduce recall bias of subjects and so provide a more reli[...]Article
D.J. GUNNELL ; F.E.M. BRADDON ; S. FRANKEL ; K. NANCHAHAL ; J. PEMBERTON ; T.J. Peters ; G.D. Smith ; Department of Social Medicine. Canynge Hall. Bristol. GBR |[BDSP. Notice produite par INIST xW6YR0xT. Diffusion soumise à autorisation]. Objective-To investigate the relation between childhood height, its components-leg length and trunk length-and mortality in adulthood. Design-Cohort study based on the[...]Article
C.L.H. HUPKENS ; M.J. DROP ; R.A. KNIBBE ; A.H. VAN OTTERLOO ; Department of Medical Sociology. University of Maastricht. MD Maastricht. NLD |[BDSP. Notice produite par INIST uZH00R0x. Diffusion soumise à autorisation]. Many studies indicate that children in middle-class families have healthier eating habits than children in lower class families. Class differences in food rules, which[...]Article
A.E. FIELD ; R.J. BOSCH ; T. BYERS ; G.A. COLDITZ ; M.K. FOX ; K.E. PETERSON ; M. SERDULA ; Channing Laboratory. Department of Medicine. Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School. Boston Mass. USA |[BDSP. Notice produite par INIST JARBlR0x. Diffusion soumise à autorisation]. Objective. This study compared fruit and vegetable assessments derived from 4 self-administered questionnaires. Methods. Among 102 adolescents, servings of fruits and [...]Article
J. SOBAL ; C. BISOGNI ; L.K. KHAN ; Division of Nutritional Sciences. Cornell University. Ithaca NY. USA |[BDSP. Notice produite par INIST 9GR0xDCG. Diffusion soumise à autorisation]. The food system is a widely used concept. but few systematic frameworks model the full scope and structure of the food and nutrition system. Bibliographic searches, a [...]Article
Lajlm BRAAM ; H.B. BUENO-DE-MESQUITA ; M.C. OCKE ; J.C. SEIDELL ; Department of Chronic Disease and Environmental Epidemiology. National Institute of Public Health and the Environment. Bilthoven. NLD |[BDSP. Notice produite par INIST 78L5R0xZ. Diffusion soumise à autorisation]. Data from an ongoing Dutch health examination monitoring project carried out in 1995 (n=2,079 men and 2,467 women, aged 20-65 years) were used to study whether various[...]Article
A. JIN ; S.A. Marion ; K. TESCHKE ; Department of Healrh Care and Epidemiology. Faculty of Medicine. University of British Columbia. Vancouver BC. CAN |[BDSP. Notice produite par INIST KR0xO7Yj. Diffusion soumise à autorisation].Article
M. GLICK ; J. DORN ; M. HORWITZ ; A.C. MICHEL ; T. ROSENTHAL ; M. TREVISAN ; Department of Family Medicine. State University of New York at Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences. USA ; Departments of Family Medicine and Social and Preventive Medicine. State University of New York at Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences. USA |[BDSP. Notice produite par INIST AR0xiYfL. Diffusion soumise à autorisation]. Objectives. Dietary and coronary heart disease risk factors in Old Order Mennonite men and women were examined. Methods. A food frequency questionnaire was mailed to 2[...]